Jdi na obsah Jdi na menu
 


Éčka přidávané do potravin

Éčka přidávané do potravin

e.jpg

 

Antioxidanty jsou chemické sloučeniny, které chrání potraviny proti změnám způsobeným oxidací vzdušným kyslíkem. Projevem oxidace je žluknutí tuků nebo barevné změny potravin. Mezi běžně používané anorganické antioxidanty patří E 200 oxid siřičitý SO2 a soli kyselin siřičité a disiřičité E 221 siřičitan sodný Na2SO3, E 224 disiřičitan draselný K2S2O5 nebo E 226 siřičitan vápenatý CaSO3. Z dalších sloučenin patří k antioxidantům např. E 338 kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4 nebo E 512 chlorid cínatý SnCl2.

Balicí plyny

Balicí plyny jsou plyny, které se zavádí do obalu potravin. Účelem použití balících plynů jako ochranné atmosféry je prodloužení trvanlivosti potravin. Jako balicí plyny jsou v potravinářství používány vzácné plyny E 938 argon Ar a E 939 helium He a běžná součást zemské atmosféry E 941 dusík N2.

Barviva

Potravinářská barviva jsou chemické látky, které udělují potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla, nebo obnovují barvu potraviny změněnou během výrobního procesu. Potravinářská barviva jsou především organické sloučeniny přírodního i umělého původu, mezi barviva přírodního původu patří např.E 140 chlorofyl, E 150 karamel, E 160 karoteny, E 166 santalové dřevo nebo E 182 lakmus. Z anorganických sloučenin je jako potravinářské barvivo používán E 170 uhličitan vápenatý CaCO3, E 171 oxid titaničitý TiO2, E 172 oxidy a hydroxidy železa a elementární prvky E 153 uhlík C, E 173 hliník Al,E 174 stříbro Ag a Ecnbsp;175 zlato Au.

Emulgátory

Emulgátory jsou látky, které snižují povrchové napětí a tím umožňují tvorbu homogenní směsi dvou nebo více nemísitelných kapalin nebo tuto směs udržují. Mezi emulgátory anorganického původu patří např. E 339 fosforečnan sodný Na3PO4 nebo E 501 uhličitan draselný K2CO3.

Konzervanty

Konzervanty jsou sloučeniny zamezující množení škodlivých mikrooganismů a tím prodlužují trvanlivost potravin. Mezi anorganické konzervanty patří např.E 225 siřičitan draselný K2SO3, E 228 hydrogensiřičitan draselný KHSO3 nebo E 290 oxid uhličitý CO2.

Další éčka

Mezi další používané přídatné látky patří např. plnidla E 504 uhličitan hořečnatý MgCO3 nebo E 520 síran hlinitý Al2(SO4)3, sekvestranty E 262 octan sodnýCH3COONa a E 500 uhličitan sodný Na2CO3, stabilizátory E 249 dusitan draselný KNO2 a E 251 dusičnan sodný NaNO3, kypřící látky E 503 uhličitan amonný (NH4)2CO3 či E 516 síran vápenatý CaSO4, látky zvýrazňující chuť a vůni E 508 chlorid draselný KCl nebo E 511 chlorid hořečnatý MgCl2,regulátory kyselosti E 342 fosforečnan amonný (NH4)3PO4 nebo E 343 fosforečnan hořečnatý Mg3(PO4)2, zpevňující látky nebo zahušťovadla a želírující látky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář