Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak nastavit kytaru

Jak nastavit kytaru

Seznámili jste se již pořádně se svým nástrojem? Samotnou hru na svou novou ať starou kytaru už jistě ovládáte. Jste si ale jistý, že jste se svým nástrojem opravdu dopodrobna seznámen? Víte, že vám nabízí široké možnosti nastavení, které vám nejen otevírají nové zvukové možnosti, ale pomohou do puntíku nastavit věci tak, abyste se cítili při hraní co nejkomfortněji?

Co všechno lze vlastně nastavit?

Elektrické kytary se na první pohled jeví jako velmi jednoduše zkonstruované kusy dřeva, které šikovně kde-tu doplňuje kus kovu. Uvnitř se však častokrát skrývá dovedný systém, který umožňuje rozsáhlé nastavení nástroje. Chcete ohýbat krk, nastavovat výšku snímačů, ladění, nebo dohmat strun? Na současných nástrojích je to otázka několika minut a zvládnete to i vy - bez problémů a bez předchozích zkušeností, musíte se jen držet jednoho pravidla: nebát se. Všechny změny, které na nástroji provedete lze totiž vrátit do původního stavu.

Nastavování krku

K nastavení krku budete potřebovat imbusový klíč správné velikosti (většinou je přibalen ke kytaře) pravítko a vaše dva prsty, případně kapodastr a jeden prst.

Proč krk nenastavili správně již v továrně nebo při výstupní kontrole?

imbusak.jpgKrk kytary je nastavován jak při výstupní kontrole z továrny, tak při výstupní kontrole z Muzikeru, je však zkonstruován ze dřeva, které vlivem různých teplotních a vlhkostních změn "pracuje". Kromě toho je krk třeba vždy přizpůsobit dané tloušťce strun. Mnohem větší tlak je totiž vyvíjen například na kytaru s tvrdostí strun 11 než na nástroj s tvrdostí 9.. Tento tlak, samozřejmě, mírně ohýbá i dřevo krku. I velmi malé změny v ohybu krku však mohou způsobit velké změny v hratelnosti.
 

Jak na to?

Připraven? Jdeme na to! Podržte vaše horní (nejhrubší) E na prvním pražci a současně na tom posledním, ať už jde o 21., 22. nebo 24 pražec. Nyní změřte vzdálenost spodní hrany struny od vrchní části 8. pražce. V tom nejideálnějším případě by mělo jít o vzdálenost přibližně 0,254 mm. Pokud je vzdálenost menší, zasuňte imbusový klíč do otvoru na konci krku a otočte jej velmi mírně proti směru hodinových ručiček. Pokud je naopak vzdálenost větší, budete muset svůj krk trochu přitáhnout. Opět velmi jemně (velmi jemně znamená méně než 1/4 otáčky) otočte imbusový klíč ve směru hodinových ručiček. Hotovka! Nyní zvedněte kytaru do úrovně vašich očí - krk by měl být téměř rovný, mírně zahnutý do velmi jemného "U". Pokud je to tak, krkem už se zabývat nemusíte.

zvonec.JPGlp krk.JPGstrat krk.JPG

Při kytarách typu LP odšroubujte plastový kryt ve tvaru zvonečku, pod ním najdete šroub pro imbusový klíč. Na kytarách typu Strat nebo Tele je tento šroub většinou na místě, kde se spojuje krk s hlavou ..
 

Nastavení dohmatu a intonace

Co je to dohmat?

Dohmat je vzdálenost spodní hrany strun od pražců a má velmi výrazný vliv na pohodlí při hře a do vysoké míry ovlivňuje tón nástroje. Pokud je dohmat nastaven příliš nízko, může docházet ke nepříjemnému drnčení strun. Pokud je ale nastaven příliš vysoko, nástroj se stává téměř nehratelným.

Jak to tedy seřídit?

Po správném seřízení krku je nastavení správné výšky strun poměrně jednoduchý úkon. Stačí když nastavíte výšku strun podle následujícího návodu:
1. Vzdálenost mezi prvním pražcem a spodní stranou struny by měla být:
      - na basové straně asi 0,794vmm
      - na výškové straně asi 0,397vmm
2. Vzdálenost mezi 12. pražcem a spodní stranou struny by měla být:
      - na basové straně asi 1,984 mm
     - na výškové straně asi 1,191 mm

Nastavení je potřeba přizpůsobit typu vaší kobylky, která bývá při různých kytarách různých značek rozdílná. Při základních typech kobylek se můžete řídit následujícími obrázky.

action LP.jpgaction Strat.jpg
Při kytarách typu LP použijte na nastavení výšky strun dva šrouby, které jsou na levém obrázku naznačeny červenými šipkami. Při kytarách typu S použijte šrouby na koncích kamenů tak, jak na pravém obrázku.
 

Co s laděním oktáv?

Někdy se kytara chová velmi zvláštně - po 12. pražec intonuje správně, ale pokud se vaše ruka objeví někde za ním, najednou věci přestanou být v pořádku. Pokud je toto i váš případ, nemusíte věšet hlavu. Tento problém se odstraňuje velmi jednoduše. Potřebujete jen ladičku, šroubovák a trochu trpělivosti.

Vidíte těch 6 kovových věcí na kobylce, na kterých leží struny? Jde o takzvané kameny. Na různých kobylkách se kameny liší tvarem, ale funkci mají stejnou - zajistit, aby vše pěkně ladilo po celé délce hmatníku. Pokud jste si ještě nenastavili výšku strun, nyní je ten správný čas. Výška má totiž vliv i na samotnou intonaci, doporučujeme proto nejprve nastavit výšku strun a pak přejít k dalšímu kroku. Pokud jste již nastavili výšku strun můžete postupovat takto:

1. Zapojte kytaru do ladičky a nalaďte ji.
2. Nyní začněte podržením spodní struny na 12. pražci.
3. Trsátkem brnkněte po struně a sledujte ladičku. Pokud struna na 12. pražci neladí přesně, je třeba intonaci nastavit.
4. Pokud je tón na 12. pražci nadladený, posuňte pomocí šroubu kamínek kousek zpět (dále od krku a hlavy kytary). Pokud je tón na 12. pražci podladěn, budete muset kamínek posunout kousek dopředu (směrem ke krku a hlavě kytary).
5. Po tomto zásahu samozřejmě dochází k rozladění struny. Opět ji nalaďte a následně zkontrolujte ladění na 12 pražci. Pokud stále neintonuje správně, opakujte těchto 5 kroků dokud se nedostanete k perfektní intonaci na každé struně vašeho nástroje.

IMG_0625.JPGIMG_0628.JPG
Šrouby, které nastavují intonaci nástroje najdete na místech, které jsou na obrázcích vyznačeny zelenou šipkou.
 

Nastavení snímačů

Brum, krátký sustain, příliš tichý nástroj, příliš silný, až zkreslený zvuk nástroje - to vše mohou mít (a pravděpodobně mají) na svědomí vaše snímače. Jejich nastavení je věcí individuálního vkusu, ale existuje jisté pravidlo "bodu nula" kdy byste měli ze své elektronické kytarové duše vytřískat optimální výkon.

Jak dostat snímače do optimální pozice?

U snímačů, ať už jde o humbucker nebo single coil, se nacházejí dva šrouby, které jsou určeny ke zvedání výškové a basové strany snímače. Použijte tyto šrouby na nastavování optimální výšky podle následujících kritérií:

1. Podržte vrchní (basové) E na posledním pražci a změřte vzdálenost magnetického pólu (kovový váleček na snímači) od spodní hrany struny.
2. U snímačů typu single-coil by mělo jít na basové straně o vzdálenost 3,5 mm, zatímco při výškové straně je vzdálenost o něco menší: přibližně 2,5 mm. U snímačů typu humbucker je ideální vzdálenost mezi snímačem a strunou na obou stranách 2,5 mm.

20150519_134111.jpgstrat snim.JPG
Šrouby, které umožňují nastavení výšky snímačů najdete jednoduše. Jsou umístěny po stranách snímačů tak, jak na obrázcích nahoře.
 

Ve finální fázi budete chtít asi vyrovnat hlasitost vašich snímačů. Experimentujte s jejich výškou. Možná u toho zjistíte, že jsou vaše preferovaná nastavení úplně jiná než doporučené optimum. Nicměně jde o vaše pohodlí a váš zvuk. Nebojte se "ztratit" v nastavování. Do "bodu nula" se lze vrátit kdykoliv podle zmíněných dvou kroků.

 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář